Uwielbiam niedzielne posiłki... Właśnie w niedziele cała moja rodzinka mobilizuje się, aby zjeść śniadanie, obiad i kolację wspólnie przy stole.
W tygodniu nie ma mnie w domu, a w sobotę wszyscy coś załatwiają i gonią chyba sami za sobą...
Na szczęście jest niedziela !
I właśnie w niedziele możemy, a właściwie powinniśmy
odpuścić sobie wszelkie roboty, a pozwolić sobie na wylegiwanie się przed telewizorem, spacer na świeżym powietrzu i delektowanie się pysznymi smakami i zapachami.
Dzisiaj mam dla Was bardzo szybki przepis na niedzielny obiad, który smakiem zabierze Was w cudowny klimat Włoch.
Mimo, że samo słowo lasagne to szczególny rodzaj prostokątnego makaronu, dla większości słowo lasagne to po prostu smak sosu mięsno-
pomidorowego z sosem beszamelowym.
Przepis jest bardzo łatwy i nie zabiera nam dużo czasu, a to chyba
jest najważniejsze, aby w niedziele nie spędzać w garach pół dnia.
jest najważniejsze, aby w niedziele nie spędzać w garach pół dnia.
Oprócz przepisu wrzucam też parę zdjęć ze spacerku z moimi dziewczynami.
Ekspresowe Lasagne
Składniki:
300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
Jedno opakowanie makaronu ,,kokardki''
400 ml przecieru pomidorowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
50 g tartego parmezanu
tymianek
oregano
Zaczynamy:
Gotujemy makaron, ale dwie minutki krócej niż zwykle.
Cebule i czosnek obieramy, drobno kroimy
i wrzucamy na patelnie z oliwą z oliwek.
Na przeszkloną cebulkę z czosnkiem wrzucamy mięso
i smażymy do momentu, gdy mięso nie będzie już surowe.
Dodajemy przecier i doprawiamy tymiankiem,
oregano, solą i pieprzem.
Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
Sos beszamelowy
Składniki:
400 ml mleka (dwie niepełne szklanki)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Zaczynamy:
W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Następnie powoli wlewamy mleko ciągle mieszając.
Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Dokładne mieszamy do powstania gładkiej masy.
W naczyniu żaroodpornym na dno wlewamy dwie łyżki beszamelu,
następnie połowę makaronu, który przykrywamy sosem pomidorowym
oraz beszamelem. Dodajemy resztę makarony i polewamy resztą sosów.
Wszystko posypujemy startym parmezanem.
Kochana, lasagne to makaron w kształcie dużych prostokątów (bądź danie z tymże makaronem), a nie małych kokardek!
OdpowiedzUsuńPROSZE O CZYTANIE OPISÓW --------> ,,Dzisiaj mam dla Was bardzo szybki przepis na niedzielny obiad,
OdpowiedzUsuńktóry smakiem zabierze Was w cudowny klimat Włoch.
Mimo, że samo słowo lasagne to szczególny rodzaj makaronu, dla większości słowo lasagne to po prostu smak sosu mięsno-pomidorowego z sosem beszamelowym. ''
Ten przepis daje taki sam smak, ale nie tracimy czasu na przygotowanie makaronu oraz na układanie wszystkiego w płatach. Dlatego też ekspresowe lasagne. Większość ludzi nie wie, że lasagne to szczególny kształt makaronu, kojarzy lasagne ze smakiem. :)
UsuńEkstra! Zawsze wlasnie makaron mi nie wychodzil ;) zrobie z kokardkami. Dzieki! :)
OdpowiedzUsuńDuużo ładniej było Ci w krótszych włosach..jeszcze grzywka!
OdpowiedzUsuńJa zawsze tak robię lasagne nigdy nie bawię się w oryginalny makaron, szkoda czasu :)
OdpowiedzUsuń