niedziela, 16 marca 2014

Lasagne ekspresowe

Uwielbiam niedzielne posiłki... Właśnie w niedziele cała moja rodzinka mobilizuje się, aby zjeść śniadanie, obiad i kolację wspólnie przy stole. 
W tygodniu nie ma mnie w domu, a w sobotę wszyscy coś załatwiają i gonią chyba sami za sobą... 
Na szczęście jest niedziela !
 I właśnie w niedziele możemy, a właściwie powinniśmy 
odpuścić sobie wszelkie roboty, a pozwolić sobie na wylegiwanie się przed telewizorem, spacer na świeżym powietrzu i delektowanie się pysznymi smakami i zapachami. 

Dzisiaj mam dla Was bardzo szybki przepis na niedzielny obiad, który smakiem zabierze Was w cudowny klimat Włoch. 

Mimo, że samo słowo lasagne to szczególny rodzaj prostokątnego makaronu, dla większości słowo lasagne to po prostu smak sosu mięsno-
          pomidorowego z sosem beszamelowym. 

Przepis jest bardzo łatwy i nie zabiera nam dużo czasu, a to chyba 
jest najważniejsze, aby w niedziele nie spędzać w garach pół dnia. 
Oprócz przepisu wrzucam też parę zdjęć ze spacerku z moimi dziewczynami. 




Ekspresowe Lasagne




Składniki:


300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
Jedno opakowanie makaronu ,,kokardki''





400 ml przecieru pomidorowego
1 cebula
3 ząbki czosnku






50 g tartego parmezanu
tymianek
oregano







Zaczynamy:


Gotujemy makaron, ale dwie minutki krócej niż zwykle. 






 Cebule i czosnek obieramy, drobno kroimy 
i wrzucamy na patelnie z oliwą z oliwek. 







Na przeszkloną cebulkę z czosnkiem wrzucamy mięso 
i smażymy do momentu, gdy mięso nie będzie już surowe.
Dodajemy przecier i doprawiamy tymiankiem, 
oregano, solą i pieprzem. 
Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. 








Sos beszamelowy



Składniki:
400 ml mleka (dwie niepełne szklanki)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz







Zaczynamy:

W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. 
Następnie powoli wlewamy mleko ciągle mieszając.
Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 
Dokładne mieszamy do powstania gładkiej masy. 








W naczyniu żaroodpornym na dno wlewamy dwie łyżki beszamelu,
 następnie połowę makaronu, który przykrywamy sosem pomidorowym
 oraz beszamelem. Dodajemy resztę makarony  i polewamy resztą sosów. 
Wszystko posypujemy startym parmezanem. 







Całość pieczemy w piekarniku w temp. 200*C przez 10 minut, aby góra się zarumieniła. 









SMACZNEGO !!!









I parę zdjęć ze spacerku.
Zapraszam : )  













Kurtka jeansowa - Zara
Koszulka w kwiatki - American Eagle
Spódniczka - H&M
Balerinki - H&M
Zegarek -  Swatch
Torebka - Zara  






6 komentarzy:

  1. Kochana, lasagne to makaron w kształcie dużych prostokątów (bądź danie z tymże makaronem), a nie małych kokardek!

    OdpowiedzUsuń
  2. PROSZE O CZYTANIE OPISÓW --------> ,,Dzisiaj mam dla Was bardzo szybki przepis na niedzielny obiad,
    który smakiem zabierze Was w cudowny klimat Włoch.
    Mimo, że samo słowo lasagne to szczególny rodzaj makaronu, dla większości słowo lasagne to po prostu smak sosu mięsno-pomidorowego z sosem beszamelowym. ''

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis daje taki sam smak, ale nie tracimy czasu na przygotowanie makaronu oraz na układanie wszystkiego w płatach. Dlatego też ekspresowe lasagne. Większość ludzi nie wie, że lasagne to szczególny kształt makaronu, kojarzy lasagne ze smakiem. :)

      Usuń
  3. Ekstra! Zawsze wlasnie makaron mi nie wychodzil ;) zrobie z kokardkami. Dzieki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Duużo ładniej było Ci w krótszych włosach..jeszcze grzywka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja zawsze tak robię lasagne nigdy nie bawię się w oryginalny makaron, szkoda czasu :)

    OdpowiedzUsuń