niedziela, 9 marca 2014

Ciasteczka w nieco innej wersji

Takim słonecznym niedzielom jak ta dziś mówimy TAK. Ja oczywiście wstałam dzisiaj z ogromnymi ambicjami, na produktywny dzień z matematyką, niestety stół w dużym pokoju ( gdzie zazwyczaj się uczę) 
jest położony tak blisko kuchni, że nie wytrzymałam i oczywiście zaczęłam piec.  
Dla Was mam dzisiaj coś co przygotowałam już w tamtym tygodniu. 
Są to ciasteczka, a może nazwiemy to rożki ciasteczkowe, które są tak przepyszne, 
że wołanie o dokładkę się nie skończy! 

Niestety ten przepis wymaga od was posiadania blendera, ale myślę, 
że z mikserem może nie wyjść najgorzej, nie wiem nigdy nie próbowałam ! 
Mam nadzieję, że wypróbujecie bo naprawdę warto. 


CIASTECZKOWE ROŻKI 


Składniki:


1 szklanka drobno zmielonych orzechów
2 szklanki posiekanych orzechów
3/4 szklanki miodu
1 szklanka mąki (troszkę ponad)
1/3 szklanki cukru
2 żółtka
1 kostka masła 







Zaczynamy:


Mąkę (ze szczyptą soli) blendujemy z pokrojonym w kosteczkę masłem, 
aby nabrało wyglądu okruszków chleba. 
Dodajemy zmielone orzechy, cukier oraz żółtka i ponownie blendujemy 
do uzyskania kremowej masy. 








Powstałe ciasto rozprowadzamy na tortownicy.
(Pamiętajmy aby wysmarować ją tłuszczem i oprószyć bułką tartą jeśli tortownica nie jest silikonowa)







Na małym ogniu  rozgrzewamy miód wraz z orzechami i tak przez około 2 minuty smażymy mieszając, aby orzechy dobrze wymieszały się z miodem. 
Następnie wykładamy mieszankę na ciasto.







 Zanim wsadzimy do nagrzanego do 170*C piekarnika, nożem kroimy rożki 
i po upieczeniu, gdy ciasto jest jeszcze cieple ponownie kroimy wcześniej zaznaczone kawałki aby ciasto się nie kruszyło i łatwiej się  je wyciągało z formy.
Pieczemy przez około 30-40 minut. 
Po upieczeniu poprawiamy nożem zaznaczone rożki, 
aby łatwiej je nam było później wyciągnąć i żeby nam się nie kruszyły. 







SMACZNEGO !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz