czwartek, 27 lutego 2014

Amerykańskie donaty




AMERYKAŃSKIE DONATY

Jeśli chodzi o ten przepis jest on troszkę bardziej wymagający, ale efekty są cudowne.
Zacznijcie przygotowania od zrobienia rozczynu drożdżowego.







Składniki na rozczyn drożdżowy:

50 g świeżych droższy
1/3 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
4 łyżki mąki


ZACZYNAMY :

Drożdże kruszymy w misce, posypujemy cukrem, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy aby nie było grudek. Odstawiamy w cieple miejsce pod przykryciem na 20 minut ,
aby wyrosło.








Składniki na resztę ciasta :

5 szklanek mąki
rozczyn drożdżowy
2 duże jajka
1,5 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1/3 szklanki roztopionego masła 
cukier wanilinowy








ZACZYNAMY : 

 Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z rozczynem drożdżowym.

Dodajemy resztę składników, następnie wszystko mieszamy mikserem, aż powstanie jednolita masa.








Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i  przykrywamy ścierką na półtorej godziny. 

Gdy ciasto podroście, wykładamy na blat oproszony mąka i wałkujemy na placek o  grubości 2 cm. 











Szklanką wykrajamy kółka, następnie mniejsze przy pomocy kieliszka lub zwykłej zakrętki od butelki.

Tak przygotowane krążki odkładamy pod przykryciem na pół godziny w ciepłe miejsce.









Po upływie tego czasu, smażymy partiami na rozgrzanym oleju aż zarumienią się z obu stron.

 Pięknie wysmażone donaty odkładamy na papierowy ręcznik aby wystygły.








 Pachnące i ostygnięte donaty dekorujemy według uznania, można czekoladą, cukrem pudrem lub lukrem. 





SMACZNEGO !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz