niedziela, 8 grudnia 2013

Najpyszniejszy sernik świąteczny

Święta idą ogromnymi krokami. 
Powoli trzeba zacząć przygotowania do wigilijnej wieczerzy. U mnie  w domu zawsze ostatnie 3 dni przed Bożym Narodzeniem to ogromne zamieszanie, od rana do nocy siedzimy z mamą w kuchni, sprzątamy i zdobimy dom. Ale w tym roku postanowiłyśmy zacząć to wszystko dużo wcześniej. Chcę chociaż trochę odciążyć mamę zanim wyjadę. 
Choinka jest już prawie ubrana, pierniczki upieczone... 
No i najcudowniejszy sernik upieczony. 

Wiem, wiem ... jeszcze ponad 2 tygodnie, ale serniki 
spokojnie można mrozić.... bez obaw możecie wrzucić 
ostudzony sernik do zamrażalnika, oczywiście dobrze i szczelnie zamknięty. 
Nie zmienia on smaku, podobno jest wręcz lepszy po zamrożeniu i odmrożeniu. 
Jest kremowy i się nie kruszy. A w zamrażalniku może spędzić nawet kilka miesięcy. 

Dzisiejszy przepis na sernik z białą czekoladą, migdałowym spodem 
 i kajmakową masą po prostu rozpływa się w ustach, a co najlepsze, 
wymienia się 200 g zwykłego twarogu ( z 1 kg ) na 200 g serka mascarpone.... 
Sernik jest kremowy i ma cudowny delikatny smak. 
Mam nadzieję, że wypróbujecie go w swoich domach! 




SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MASĄ KAJMAKOWĄ 


Składniki na spód:

3/4 szklanki mielonych migdałów
( mogą to być zwykłe zmielone orzechy ) 
150 g herbatników 
60 g masła ( roztopionego ) 




Zaczynamy:

Herbatniki kruszymy i wrzucamy do blendera razem ze zmielonymi migdałami.
Blendujemy do momentu rozkruszenia każdego kawałeczka. 
Dodajemy płynne masło i ponownie blendujemy. 






 Powstałą masę wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem.  
Wstawiamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. 






Składniki na masę serową:

800 g sera białego
200 g serka mascarpone 





1 szklanka cukru pudru
1,5 tabliczki białej czekolady
 ( roztopionej w kąpieli wodnej lub w mikrofali )
200 ml śmietanki kremówki (30 %) 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
5 jajek





Zaczynamy:

Ser blendujemy  na gładką ( bez-grudkową masę ) 





 W dużej misce mieszamy oba rodzaje sera, dodajemy cukier, oba rodzaje mąki,
jajka, śmietankę oraz białą czekoladę. Wszystko mieszamy mikserem. 






 Powstała masa wyjdzie rzadka, ale tak właśnie ma być. 
Przelewamy ją na wcześniej przygotowany spód.





Pieczemy przez troszeczkę więcej niż godzinę w temperaturze 180*C. 
Gdy sernik będzie już upieczony, zostawiamy go jeszcze 
na pół godziny w półotwartym piekarniku. 
Wierzch smarujemy masą kajmakową ( krówkową ) i posypujemy mielonymi orzechami. 





Schładzamy w lodówce :)










SMACZNEGO !!!



12 komentarzy:

  1. Więcej!!!!!!!! <3 Wiecej słodkich przepisów, moim zdaniem zdecydowanie powinnas się na tym skupić bo wychodzi Ci to najlepiej. Podziwiam! I Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy są to twoje własne przepisy, czy po prostu przepisane z książek/stron?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie dodałam przepisu przepisanego z książki czy internetu, bałabym się być posądzona o prawa autorskie, a gdybym takowy dodała, musiałabym napisać gdzie go znalazłam, w końcu przepis to trochę jak dzieło sztuki, wiersz czy książka :) A przepisy dodawane na blogu to przepisy, które są tworzone pod mój gust i smak :) Każdy rodzaj ciasta ma swoją bazę i ścisłe proporcje, a resztę każdy może zmieniać w zależności od własnych potrzeb. A z tego przepisu jestem szczególnie zadowolona, bo zawsze kombinuje w kuchni jak tylko się da... A ta kombinacja jest po prostu cudowna ! :)

      Usuń
  3. Twoje przepisy są super :) Mogłabyś tu podać jakiś fajny przepis na tort? Jakiś taki nie bardzo trudny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacjja przepis:D
    http://rozaliafashion.blogspot.com/
    obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  5. ser tłusty/póltłusty? jaki ma być dokładnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już zależy od Ciebie :) Ja użyłam chudego :)

      Usuń
    2. Ważne, żeby był mokry i ciężki :)

      Usuń
  6. Dlaczego nie mam blendera? :(((( Haha taki cudowny przepis a nie mogę go wypróbować :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochanie ! Uzyj gotowego sera do serników w kubeleczku ! Bedzie jeszcze bardziej aksamitny ! A z dodatkiem mascarpone <3 o mamciu ! :)

      Usuń
  7. Cześć:) jaki tryb piekarnika ?? ale jestem początkująca;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej bez termoobiegu :) Przepraszam, że tak późno odpowiadam :(

      Usuń