Nigdy nie zapomnę tych wakacji... A jeszcze niecały miesiąc przed nami.
Teraz już tylko spontaniczne wyjazdy i oczywiście kuchnia.
Myślami wciąż jestem w Texasie więc dodam jeszcze trochę zdjęć z ostatnich dni w Garland.
Taki wygodny outfit na shopping.
Wygodna biała bluzka na szelkach Szafa mamy
Spodenki Forever 21
Torebka A. Kowalczyk
Zwykłe białe trampki Hala Targowa
Okulary H&M
No i odpoczynek w basenie...
Powspominałam, a teraz czas na trochę kuchni. Wczoraj zrobiliśmy w domu pierwszego grilla. Wpadła też pewna (kontuzjowana) Rakieta i aby ją troszkę wykorzystać,
zagoniłam ją do kuchni.
Ogromna ilość borówek sprawiła, że nasz brzuszek zaczął wołać o pierogi.
No i się zaczęło.
Przyznaję, że to mój pierwszy raz... Jeszcze nigdy bez pomocy babci nie robiłam tego specjału. Ale zapewniam wyszło na prawdę pysznie !
Pierożki z borówkami.
Składniki na 2 porcje pierogów:
250 g mąki
1/2 szklanki wody
Borówki
Cukier
Zaczynamy :
Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy wodę. Ciasto będzie się bardzo kleić ale z czasem zacznie ładnie odchodzić od palców i zrobi się pulchne.
W każdej chwili możemy dodać trochę mąki, ale pamiętajmy żeby nie przesadzić. '
Powstałe ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki.
Wykrawamy szklanką kółeczka. Nakładamy borówki i posypujemy cukrem.
Ja dodatkowo moczyłam brzegi kółek wodą aby pierogi łatwiej się sklejały.
Rakieta oprócz pomocy technicznej chciała bardzo zrobić swoich parę pierożków !
Pierożki najlepiej przykryć ścierka aby nie wyschły.
Gdy wykorzystamy całe ciasto wrzucamy na gotującą się wodę ( z dodatkiem soli)
i gotujemy kilka minut aż pojawią się na wierzchu wody.
Pierożki posypujemy cukrem, dodajemy śmietanę i zajadamy !
SMACZNEGO !!!
ale bym zjadła !
OdpowiedzUsuńA ja się nie załapałam pytam: Dlaczego?
OdpowiedzUsuń