piątek, 16 sierpnia 2013

Ciasteczka mocno-czekoladowe


To moje niebo... 

Uwielbiam, ubóstwiam i kocham  czekoladę, a w wydaniu z piekarnika .... to już konkretnie ! 

A ten przepis  jest banalnie prosty i wykonanie ciasteczek nie zajmie Wam dużo czasu. 

Także do roboty !!!!




CIASTKA MOCNO-CZEKOLADOWE 


Składniki:

2 jajka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
kilka kropli aromatu waniliowego
2 tabliczki gorzkiej czekolady 
1/4 kostki masła
2/3 szklanki mąki 
3/4 szklanki cukru 

dodatkowo:
parę kostek czekolady 




Zaczynamy:

Masło ucieraj na wysokich obrotach  z cukrem  
aż powstanie gładka masa, dodaj jajka i pomiksuj jeszcze chwilę.
Zmniejsz obroty i dodaj suche składniki (wymieszane wcześniej)




W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuść czekoladę.





Schłodzoną dodaj do kremowej masy razem z kilkoma kroplami aromatu. 




Resztę czekolady kroimy w kosteczki i dodajemy do naszej mikstury. 






Powstałą masę nakładamy łyżeczką na blaszkę z papierem do pieczenia.






Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180*C przez około 15 minut.





Gdy wyciągniemy z piekarnika pozwólmy ochłodzić się im na blaszce 3 minutki, 
a później wcinajmy ile tylko się da ! 




SMACZNEGO !!!



6 komentarzy:

  1. "Masło ucieraj na wysokich obrotach z cukrem i masłem"- jakiś błąd Ci się wkradł :)
    ciasteczka pyszne alee nie wyrosły tak ładnie :((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie wiem dlaczego, mi zawsze wychodzą :) A błąd poprawiłam, dziękuje ! : )

      Usuń
  2. Jestem ogromną fanką czekolady :D
    Ciasteczka wyglądają niesamowicie i niecierpliwie czekam na wypróbowanie przepisu - piekarnik już się grzeje, ale w mojej głowie pojawiły się dwa "nie"małe pytania:
    1. W którym miejscu w przepisie dodajemy jajka? Trzeba je ubić, wbić, zmiksować?
    2. Nie jestem ekspertką w pieczeniu, raczej początkującym- żółtodziobym-amatorem, dlatego zadam może "głupie" pytanie. Za każdym razem gdy czekam aż rozpuszczona czekolada trochę się schłodzi, ona twardnieje i przypomina w konsystencji zaprawę cementową - nie jest tak pięknie płynna jak na Twoich zdjęciach. Jest na to jakiś trik?
    Z góry dziękuję za odpowiedź i dodaję, że masz tutaj kilka naprawdę świetnych przepisów <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z góry przepraszam za pominięcie jajeczek w przepisie :)
      A mianowicie jajka powinny być ucierane z cukrem i masłem i resztą mokrych składników :) Taka jest zasada, że zawsze zaczynam od wymieszania ( w tym przypadku wymiksowania )mokrych składników, a następnie dodania do nich (wymieszanych osobno ) składników suchych :)
      Co do czekolady, możemy zrobić to na dwa sposoby. Można po prostu wrzucić pokrojoną czekoladę do miski i wsadzić do mikrofali, przy czym musimy ją bardzo często mieszać żeby nam się nie spiekła. Średnio co 10 sek. Lub takową miskę nałożyć na garnek z gorącą wodą na gazie;) I równie często mieszać :) Najlepiej zrobić to na samym początku. Czekolada powinna być cieplutka i płynna, wtedy po całym procesie z resztą składników po prostu wlać ją do mokrych składników jako pierwszą, wymieszać i wtedy dodać mieszankę mączną :)
      Niestety nie wiem dlaczego czekolada stała się jak cement? Może właśnie za długo bez mieszania była w mikrofali i się po prostu spiekłą i zrobiła krucha ? Mam nadzieje, ze pomogłam i obiecuje następnym razem lepsze i staranniejsze wytłumaczenie :)

      POZDRÓWKA <3

      Usuń
  3. Myslisz ze nadaja sie na swieta?
    p.s.Twoj maz bedzie mial z Toba jak w niebie! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak <3 Ale jeszcze może uda mi się dodac pare fajnych świątecznych przepisów na święta ! <3
      Już sama nie moge się doczakac świąt ! <3

      Usuń