To moje niebo...
Uwielbiam, ubóstwiam i kocham czekoladę, a w wydaniu z piekarnika .... to już konkretnie !
A ten przepis jest banalnie prosty i wykonanie ciasteczek nie zajmie Wam dużo czasu.
Także do roboty !!!!
CIASTKA MOCNO-CZEKOLADOWE
Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/4 kostki masła
2/3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
dodatkowo:
parę kostek czekolady
Zaczynamy:
Masło ucieraj na wysokich obrotach z cukrem
aż powstanie gładka masa, dodaj jajka i pomiksuj jeszcze chwilę.
Zmniejsz obroty i dodaj suche składniki (wymieszane wcześniej)
W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuść czekoladę.
Schłodzoną dodaj do kremowej masy razem z kilkoma kroplami aromatu.
Resztę czekolady kroimy w kosteczki i dodajemy do naszej mikstury.
Powstałą masę nakładamy łyżeczką na blaszkę z papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180*C przez około 15 minut.
Gdy wyciągniemy z piekarnika pozwólmy ochłodzić się im na blaszce 3 minutki,
a później wcinajmy ile tylko się da !
SMACZNEGO !!!
"Masło ucieraj na wysokich obrotach z cukrem i masłem"- jakiś błąd Ci się wkradł :)
OdpowiedzUsuńciasteczka pyszne alee nie wyrosły tak ładnie :((
Oj nie wiem dlaczego, mi zawsze wychodzą :) A błąd poprawiłam, dziękuje ! : )
UsuńJestem ogromną fanką czekolady :D
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają niesamowicie i niecierpliwie czekam na wypróbowanie przepisu - piekarnik już się grzeje, ale w mojej głowie pojawiły się dwa "nie"małe pytania:
1. W którym miejscu w przepisie dodajemy jajka? Trzeba je ubić, wbić, zmiksować?
2. Nie jestem ekspertką w pieczeniu, raczej początkującym- żółtodziobym-amatorem, dlatego zadam może "głupie" pytanie. Za każdym razem gdy czekam aż rozpuszczona czekolada trochę się schłodzi, ona twardnieje i przypomina w konsystencji zaprawę cementową - nie jest tak pięknie płynna jak na Twoich zdjęciach. Jest na to jakiś trik?
Z góry dziękuję za odpowiedź i dodaję, że masz tutaj kilka naprawdę świetnych przepisów <3
Z góry przepraszam za pominięcie jajeczek w przepisie :)
UsuńA mianowicie jajka powinny być ucierane z cukrem i masłem i resztą mokrych składników :) Taka jest zasada, że zawsze zaczynam od wymieszania ( w tym przypadku wymiksowania )mokrych składników, a następnie dodania do nich (wymieszanych osobno ) składników suchych :)
Co do czekolady, możemy zrobić to na dwa sposoby. Można po prostu wrzucić pokrojoną czekoladę do miski i wsadzić do mikrofali, przy czym musimy ją bardzo często mieszać żeby nam się nie spiekła. Średnio co 10 sek. Lub takową miskę nałożyć na garnek z gorącą wodą na gazie;) I równie często mieszać :) Najlepiej zrobić to na samym początku. Czekolada powinna być cieplutka i płynna, wtedy po całym procesie z resztą składników po prostu wlać ją do mokrych składników jako pierwszą, wymieszać i wtedy dodać mieszankę mączną :)
Niestety nie wiem dlaczego czekolada stała się jak cement? Może właśnie za długo bez mieszania była w mikrofali i się po prostu spiekłą i zrobiła krucha ? Mam nadzieje, ze pomogłam i obiecuje następnym razem lepsze i staranniejsze wytłumaczenie :)
POZDRÓWKA <3
Myslisz ze nadaja sie na swieta?
OdpowiedzUsuńp.s.Twoj maz bedzie mial z Toba jak w niebie! <3
Myślę, że tak <3 Ale jeszcze może uda mi się dodac pare fajnych świątecznych przepisów na święta ! <3
UsuńJuż sama nie moge się doczakac świąt ! <3