niedziela, 13 kwietnia 2014

Ryż z cukinią i marchewką w sosie sojowym


Szybka, prosta i bardzo ciekawa opcja na niedzielny obiadek. 

Tym razem z sosem sojowym, czyli najbardziej popularną

 przyprawą kuchni azjatyckiej. 
Sos ma słony smak, rzadką konsystencje 
i nadaje się jako przyprawa do wielu dań,
 takich jak mięsa, ryby, sałatki czy warzywa i ryż.  
Nie jest drogi i możemy kupić go w każdym supermarkecie. 
Po raz kolejny zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, 
może bardzo polubicie ten specyficzny smak i przyprawa ta znajdzie się na 
Waszych pułkach obok magi, soli i pieprzu.


Ryż z cukinią i marchewka w sosie sojowym



Składniki:

2 marchewki
1 duża cukinia lub 2 mniejsze
3 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
3 woreczki ryżu
( gotujemy z godnie z zaleceniem na opakowaniu )
1 łyżeczka imbiru
sezam do posypania






Zaczynamy:

Marchew myjemy i obieramy, cukinie tylko dokładnie myjemy. 








Cukinie kroimy w trójkąciki, marchewkę w podłużne paski, 
a czosnek możemy pokroić drobniutko lub po prostu 
wycisnąć za pomocą dusiciela. 







Zaczynamy od smażenia cukinii na małym 
ogniu z dodatkiem oliwy z oliwek.
 Następnie dodajemy marchewkę, czosnek oraz imbir. 
Przez parę minut  podsmażamy po czym zalewamy wodą 
i przez kolejne kilka minut dusimy, aby warzywa stały się miękkie.








Ryż gotujemy w między czasie,
gdy jest już gotowy wrzucamy go na patelnie do warzyw 
i dodajemy sos sojowy.
Możemy również doprawić do smaku wedle uznania.
Tak przygotowane danie smażymy jeszcze chwilkę,
 aby wszystkie składniki ładnie się połączyły.






Gotowy ryż podajemy posypany sezamem.






SMACZNEGO !!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz