niedziela, 17 listopada 2013

Banan, kiwi i trochę miodu ...

Zaczęły się prace nad moimi wypiekami na 
czwartkowy koncert charytatywny. 
W sobotę upiekłam około 200 ciasteczek korzennych, a dzisiaj kolejne 80 ciasteczek owsianych z imbirem i cynamonem. Niestety moja listopadowa dieta poszła w odstawkę przez ten weekend i najprawdopodobniej wróci dopiero po koncercie :) 





Cały czas zastanawiam się jakie jeszcze mogę upiec dla Was ciacha i muffiny ...
 Proszę piszcie, dzwońcie, krzyczcie w szkole na jakie  tylko ochotę macie ! 
A tym czasem wrzucam zdjęcie z sobotniego pieczenia.








Przepraszam, że tak słabo było w tym tyg  z postami i przepisami, ale ostatnie 48 godzin spędziłam na formułowaniu, wykrawaniu, wkładaniu i wyciąganiu z pieca ciasteczek !
 Dlatego też wrzucam dzisiaj dwa przepisy. 
Jeden przepis to smakowity bananowy smoothie z kiwi i nutą imbiru,
 a drugi to mega cudowna przekąska, deser, czy kolacja. 


Smoothie 


Składniki:

1 jogurt naturalny 
1/2 łyżeczki imbiru 
2 małe banany
2 kiwi





Zaczynamy:


Kroimy owoce w dość drobne kawałki. 






Zalewamy jogurtem, dodajemy imbir i miksujemy. 










SMACZNEGO !!! 








Miodowo orzechowe "co nieco" 


Składniki:


1/2 szklanki orzechów
 ( możecie dodać każdy ich rodzaj ) 
Jogurt naturalny
3 łyżki miodu 






Zaczynamy:

Orzeszki kroimy i podsmażamy na małym ogniu przez chwilkę.
Następnie dodajemy miód i smażymy tak aby 
miód dokładnie pokrył każdy kawałek orzechów.
Pamiętamy by dokładnie mieszać.
Ściągamy z ognia i d
odajemy do jogurtu. 






Miód w zetknięciu się z zimnym jogurtem stwardnieje i będzie się ciągnął jak karmelki.







 SMACZNEGO !!!







3 komentarze: