czwartek, 5 września 2013

Owsiane ciasteczka - odsłona pierwsza

Ostatnimi czasy okropnie zaniedbałam dodawanie przepisów.
 Ale absolutnie nie zaniedbałam mojej obecności w kuchni. 
Mam sporo przepisów gotowych do dodania, ale przeprowadzka... i jazda tam i z powrotem miedzy Sanokiem, a
 Rzeszowem zjadła cały mój czas.

W miniony weekend odbyły się  zawody z serii
Pucharu Polski w downhillu w Wierchomli.  









I muszę się znowu przyznać, że to również zaniedbałam.
Na początku w ogóle nie czułam roweru. Jednak te 2 miesiące przerwy od mojej rakiety spowodowały, że znowu bałam się skoczyć nawet najmniejsze chopki.

Pierwszy dzień był bardzo ładny, pogoda dopisała.Ale jak to ja, oczywiście podczas jednego mało groźnego upadku nabiłam sobie trzecie kolano. 




Jedynym mankamentem był wyciąg, którym wyjeżdżało się prawie 30 minut na górę. 
W nocy popadało, ale poranne przejazdy treningowe nie wypadły najgorzej. 
No i gdy nadszedł czas na wyjazd do startu spadł deszcz. 
Jechałyśmy z Kasią do góry i mokłyśmy niesamowicie. 
Co gorsze nie zmieniłam opon na wety, więc ziemi się za bardzo nie trzymałam. 
Na szczęście na drugi przejazd zmieniliśmy już opony. 



 Wiadomo czas jak czas. 
Ale dumna byłam, ponieważ drugi przejazd był już bez żadnych upadków. 
Niestety w tej dziedzinie mistrzynią nie będę, 
ale jednak kocham to i nie zamierzam przestawać. 

Po przejazdach byłyśmy po prostu wszystkie jak z kąpieli błotnej ! 



Ale brawa dla nas dziewczynki !

Tyle o moich błotnych przeżyciach. Przejdźmy do kuchni !




CIASTECZKA OWSIANE (odsłona 1)

 Jest to jeden z przepisów na owsiane szaleństwo który wypróbowałam, szczerze mówię ...POSIADAM LEPSZY PRZEPIS ale te są tez bardzo pyszne ! Za jakiś czas postaram sie dodać troszkę inny przepis i sami zdecydujecie który Wam bardziej smakuje. Moja mama uważa, że te są przepyszne!
Nie wymagają dużo roboty ani mikserów/blenderów ....w sumie wystarczy miska, łyżka i piekarnik  więc do roboty !


Składniki:

 Szklanka płatków owsianych 
Szklanka orzechów włoskich
Szklanka kawałków czekolady 
2/3 szklanki cukru (ja użyłam trzcinowego)
3/4 kostki masła 
Szklanka mąki 




 Jajko
1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
4 łyżki śmietanki (może być to jogurt naturalny) 





Zaczynamy:

Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia.




Cukier utrzyj z masłem, dodaj śmietankę, jajko oraz mąkę  z proszkiem i dobrze wymieszaj.
.



Skrojone orzechy, czekoladę i płatki owsiane wsyp do miski.
MIESZAMY MIESZAMY MIESZAMY 




Ciasteczka układamy na blaszce najlepiej łyżeczką.
Pieczemy 15-20 minut w temperaturze około 160*C





Jak zwykle pozwalamy odpocząć na blaszce po wyciągnięciu.




SMACZNEGO !!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz