Kochani !
Post jest już od wczoraj u Panny Joanny na stronie, jednak gdybyście w przyszłości szukali przepisów chce dodać go też tu :)
http://podroz-wedwoje.pl/index.php/2012-11-21-14-08-39/typography/83-szybko-i-wykwintnie-kulinarne-walentynki-z-wszystkomaniaczka
http://podroz-wedwoje.pl/index.php/2012-11-21-14-08-39/typography/83-szybko-i-wykwintnie-kulinarne-walentynki-z-wszystkomaniaczka
Długo zastanawiałam się co dobrego przygotować dla czytelników Panny Joanny na Walentynki. Doszłam do wniosku, że ciastka, to dosyć powszechny pomysł, a co więcej nie nakarmimy naszego głodnego mężczyzny czy kobiety samymi łakociami. Niech słodycz w tym dniu bije przede wszystkim od Nas.
Idąc jednak za powiedzeniem „Przez żołądek do serca“ przygotowałam dla Was coś wykwintnego, a zarazem prostego i szybkiego w realizacji, co trafi w samo sedno.
Do dzieła!
Szybka, smaczna i wygórowana w samki kolacja.
Możecie myśleć, że na przyżądzenie łososia poświęcić trzeba dużo czasu... NIC BARDZIEJ MYLNEGO! Przygotowanie marynaty potrwa 3 do 4 minut, samo marynowanie 15 minut, a pieczenie kolejne 15 minut! Także w 35 minut jesteście w stanie przygotować pyszną i bardzo zdrową rybkę, która popieści smakami Wasze podniebienie, a co więcej jako afrodyzjak zwiekszy popęd seksualny i dodatkowo poprawi krążenie krwi. Podać możecie go z pieczonymi ziemniaczkami, na które przepis znajdziecie tu:
i dodać np. warzywa z patelni i kolacja gotowa!
Łosoś w
miodowo-musztardowej glazurze.
Składniki:
Marynata:
1 łyżka cukru
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego (możecie użyć
polskiej wersji czyli Maggie)
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
+ 200 do 300 g filetu z łososia
Wykonanie:
Składniki na marynatę dokładnie
mieszamy i smarujemy naszą rybkę po czym przykrywamy folią i wkładamy na 15
minut do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy łososia
z marynaty i wkładamy go do blaszki lub naczynia żaroodpornego skórą do
dołu. Wygodniej jest go pokroić przed pieczeniem.
Łososia pieczemy przez około 10 do 15
minut w nagrzanym do 190*C piekarniku. Polewając go co jakiś czas resztą
marynaty.
TIP:
Pamietajmy, że łosoś ma ości. Nie ma
ich dużo, znajdują się one w górnej skórce rybki. Bardzo łatwo się je wyciąga
bo są duże i odchodzą wraz ze skórką.
***
Szykując kolację dla dwojga powinniśmy pamiętać o uczczeniu jej czymś wyjątkowym. Moja propozycja dla Was to orzeźwiający drink MOJITO ze świeżą miętą, która z pewnością jako afrodyzjak sprawi, że chęci na wspólną noc nie zabraknie ;) !
TIP:
Jeśli macie pomysł na coś innego – świetnie! Musicie jednak pamiętać, aby nie wybierać wysoko-procentowego alkoholu.Nie chcecie przecież usnąć przy stole, a co najważniejsze zawieźć w tak romantyczny wieczór.
Składniki na jednego drinka:
8-10 listków świeżej mięty
4 kostki lodu (ja przy ich robieniu
dodałam do każdej kostki po dwie borówki)
2 lub 3 łyżeczki cukru
1 limonka( dobrze umyta, a nawet
spażona)
1 do 2 kieliszków białego rumu
wody gazowanej do wypełnienia szklanki
Wykonanie:
Limonkę rolujemy na blacie by łatwiej
było wycisnąć z niej sok, po czym kroimy ją na ćwiartki.
Do kubka wsypujemy
cukier, pokrojoną limonkę oraz listki mięty i przy uzyciu np. Tłuczka uciskamy
wszystko dokładnie (możecie zrobić to też w moździerzu). Chodzi nam o
wyciśnięcie soku i dokładne wymieszanie się smaków. Następnie dodajemy kostki
lodu, rum i uzupełniamy wodą gazowaną.
Życzę Wam, aby był to dla Was cudowny wieczór i prosze nie martwcie się, że coś Wam nie wyjdzie! Z moimi przepisami dacie sobie spokojnie radę. A dania nie mają być piękne! Mają dobrze smakować, a przede wszystkim mają być od serca J
Całuję Was serdecznie
Wszystkomaniaczka
Świetny przepis na łososia i tiramisu. Oba wypróbowałam i oba są super! Czekam na więcej Twoich przepisów <3
OdpowiedzUsuńIle kosztuje 300 g łososia takiego jakiego uzywalas? :)
OdpowiedzUsuń