W końcu w domu !!!
Po tygodniowej przerwie gdy tylko dojechałam do Rzeszowa wpadłam do kuchni, otworzyłam lodówkę i co ?
CUKINIA pierwsza wpadła mi do oka.
Zaraz potem mleko kokosowe, ale to następnym razem ....
Te placuszki robione są błyskawicznie i jak zwykle z małą ilością składników. Dodatkiem w moim przypadku jest sos czosnkowy i pomidorki, ale wszystko zależy od Was.
CIUKINIOWE PLACUSZKI
Składniki na placuszki:
1 duża cukinia
90 g mąki
1 łyżeczka soli
1 jajko
Składniki na sos:
3 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
pół ząbka czosnku
Placuszki:
Cukinie dokładnie myjemy ( nie obieramy ),
następnie ścieramy na tarku ( duże oczka).
Pozbywamy się niepotrzebnej wody wyciskając
startą cukinie nad sitkiem.
Do cukinii dodajemy jajko i mieszamy,
po czym dodajemy sól oraz mąkę i znowu mieszamy.
Nagrzewamy patelnie z dodatkiem oliwy z oliwek ( minimalna ilość )
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Placuszki odsączamy na ręczniku papierowym.
Sos:
Czosnek przeciskamy przez dusiciela ( ja dorzuciłam też pokrojonej pietruszki ) dodajemy do wymieszanej śmietany z majonezem.
Placuszki podajemy z pomidorkami i sosem.
SMACZNEGO !!!
przejęzyczenie chyba, bo na zdj natka pietruszki a nie koperek :) bardzo smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować, bo wygląda niesamowicie! Dzięki że jesteś i nie przestawaj robić tego co robisz! :)
OdpowiedzUsuńJak dodasz jeszcze jedna pokrojona cebule, troszke mleka i bułki tartej to bedą jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńi pieprzu do smaku :P