czwartek, 17 lipca 2014

Spaghetti carbonara z cukinią

Spaghetti carbonara to potrawa powstała w połowie dwudziestego wieku.
 Oparta głównie na masie jajecznej, boczku i długo dojrzewającym serze. 
Pasta w 100% włoska łączona z wieloma różnymi makaronami. 
Moja wersja to po prostu makaron spaghetti. Bardzo prosta,
 a zarazem wyborowa opcja na obiad czy kolacje. 
Tym razem jednak dodamy moja ukochaną cukinie ! <3 
Mam nadzieje, że wypróbujecie i podzielicie się ze mną wrażeniami. 
Z chęcią dodam na bloga zdjęcia waszych dzieł, wystarczy 
tylko podesłać mi zdjęcie na fanpage ! --> FANPAGE


Wróćmy jednak do przepisu… 







SPAGHETTI CARBONARA Z CUKINIĄ 


Składniki:

2 cukinie
400 g makaronu
(wedle uznania, u mnie spaghetti)
150 g boczku 
50 ml śmietany 18%
80 g sera długo-dojrzewającego
(polecam z biedronki) 
2 duże ząbki czosnku 
3 jajka
Natka pietruszki
Sól i pieprz




Zaczynamy:


Makaron ugotuj według opakowania. 
Aby przygotować masę jajeczną jajka wymieszaj ze śmietaną.






Cukinie kroimy w plasterki, a następnie w paseczki,
boczek pokrój w kosteczkę, czosnek wyciskamy w dusicielu 
(lub kroimy drobniutko)
pietruszkę również kroimy drobniutko. 






Boczek wrzuć na rozgrzaną patelnie i smaż, aż będzie rumiany i puści tłuszcz.
 Po paru minutach dorzucamy czosnek oraz cukinie 
i podsmażaj jeszcze chwilę, w zależności czy lubisz warzywa chrupiące czy miękkie. 
Następnie wrzuć ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. 
Na końcu dodaj starty ser, ale zostaw troszkę na wierzch do podania. 






Wyłącz ogień i wlej mieszankę jajeczną, wymieszaj wszystko. 
Dodaj pietruszkę i dopraw sola i pieprzem jak lubisz. 





Podawaj ze startym serem. 







SMACZNEGO !!!



Ps. Relacja z wizyty w VANCOUVER już w niedzielę  ! <3 

Ciumki Maniaczka !


3 komentarze:

  1. uwielbiam spaghetti carbonara a Twój przepis z cukinią to doskonałe urozmaicenie tego słynnego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego trzeba wyłączać ogień gdy wlewamy masę jajeczną?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zależy nam na tym aby nie powstała jajecznica tylko "sos" do makaronu. Gdy makaron jest ugotowany i podgrzany na patelni wystarczy wyłączyć gaz i wlać taką masę aby masa jajeczna się ścięła, a nie usmażyła na jajecznice :) Nie martw się to jest klasyk przepisu, jajka pod wpływem ciepła stracą swoje "niechciane przez człowieka" składniki. :)

    OdpowiedzUsuń