czwartek, 17 kwietnia 2014

Babki Wielkanocne

Miał być tylko mazurek i powtórki do matury, ale wyszło jak zwykle. 
Dzisiaj znowu pół dnia spędziłam w kuchni... <3
 Rano zaczęłam zastanawiać się jak Maniaczka miałaby nie dodać 
żadnej babki z okazji Świąt. Przecież babka to ten najbardziej kojarzony z Wielkanocą placek ! Dzisiaj mam dla Was dwa przepisy. 
Pierwszy to babka z sosem truskawkowym, 
a drugi to babka czekoladowo-bananowa. 
Obie cudowne ! <3 Bardzo szybko i łatwo się je robi. 


Babka z sosem truskawkowym


Składniki:

1/2 szklanki mleka
1 kostka masła
1 pełna (a nawet ciupkę więcej) szklanki mąki
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
(plus "mniejsze" kilka  migdałowego)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
szczypta soli






Zaczynamy:

W misce mieszamy mąkę, gałkę, proszek do pieczenia i dodajemy odrobinę soli.





W osobnej misce ucieramy masło z cukrem oraz aromatami, 
następnie dodajemy po jednym jajku. 
Miksujemy do powstania blado-żółtej masy. 
Zmniejszamy obroty i dodajemy na przemian mieszankę mączną oraz mleko. 






Gotową masę przekładamy do blaszki.
Pieczemy przez około 1 godz 20 minut.
 Pamiętajmy o sprawdzaniu wykałaczką, 
jeśli po wyciągnięciu z babki jest ona czysta 
i sucha oznacza to, że ciasto jest gotowe. 
Po wyciągnięciu pozwalamy babce odpocząć 
i po wystygnięciu wyciągamy z blaszki. 





Zajmijmy się sosem truskawkowym.

Truskawki przysypujemy cukrem. 
Na miskę truskawek przypada około pół szklanki cukru. 
Ugniatamy widelcem, a następnie podgrzewamy w rondelku 
do rozpuszczenia się cukru. Taki sos odstawiamy do lodówki. 






Gdy babka jest już przestudzona, kroimy i polewamy ją sosem. 





SMACZNEGO !!!




Babka czekoladowo-bananowa



Składniki:

300 g mąki
100 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
200 g cukru pudru
2 duże jaja
2 dojrzałe banany
180 ml maślanki lub kefiru
120 ml oleju






Zaczynamy:


W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier puder.






W osobnej misce ugniatamy banany. 
Następnie dodajemy jajka, olej oraz maślankę/kefir. 
Wszystko dokładnie mieszamy.







 Do suchych składników dodajemy masę bananowo-jajeczną i dokładnie mieszamy.







Gotową masę przekładamy do formy na babkę i wygładzamy wierzch. 
Pieczemy przez około 1 godzinę 10  minut w 180*C. 
Tutaj po upieczeniu również musimy dać ciastu trochę czasu na ochłonięcie.




Gdy ciasto jest już chłodne oprószamy cukrem pudrem. 




SMACZNEGO !!! 




2 komentarze:

  1. na jakie chcesz isc studia i gdzie? :) z czego piszesz mature? miałas swiadectwo z paskiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. HEJKA ! :) I to jest/ są dobre pytania ! :D
      Najprawdopodobniej na UEK ( Uniwersytet Ekonomiczny W Krakowie ) Na co ... nie wiem :D
      Może wyląduje na studiach gdzieś za granicą ... kto wie :)
      Maturę pisze z roz. angielskiego, roz. geografii, roz. matematyki ( ale to tylko dlatego, że fakultet, matematykę ogarniam, ale nie przepadam ) no i podstawy. Mam nadzieje, że w tym tyg uda mi się dodać posta z buritto i wrzucę zdjęcia moich notatek ... cały pokój mam otapetowany kolorowymi kartkami. Pasek miałam, ale całkowicie przypadkiem. Wyszło parę ,,6'' i jakoś się udało, mimo oceny dostatecznej z nieszczęsnej biologi.
      Przepraszam, że tak długo ! :)
      MIŁEGO DNIA :*

      Usuń