poniedziałek, 11 listopada 2013

Ciasto marchewkowe

 No i zaczęły się przygotowania do koncertu. 
W tym roku będziecie mieli okazje spróbować moich wypieków
 właśnie podczas koncertu charytatywnego ! :)
 Zakupy zrobione... w następny weekend biorę się za pieczenie...
 Przede mną dobrych parę dni pieczenia. 
W końcu muszę  upiec tych ciasteczek około 1000 :)


Ciągle zastanawiam się jakie? 
Jeśli macie jakieś szczególne prośby-piszcie !!! 

Ale myślę, że będą to ciasteczka owsiane, czekoladowe, afgańskie, z białą czekoladą, może migdałowe
(jeśli zostanie mi trochę więcej funduszy).
Myślałam też, żeby upiec dodatkowo muffinki bananowe i marchewkowe. 
Bardzo Was proszę pomóżcie mi zdecydować ! :)
 W końcu będziecie je próbować i wspomagać akcję Mikołaj . 
A to jest chyba w tym wszystkim najważniejsze. 
Od razu apeluję też do uczniów 1 lo, aby przynosili zabawki, 
które od dawna leżą na strychach, czy w pudłach w piwnicy :) 
NA PEWNO JAKIEŚ DZIECIAKI USZCZĘŚLIWIĄ !
A oto i produkty, które zakupiłam wczoraj :) 




Nie mogłam się też powstrzymać i musiałam kupić sobie ten cudowny fartuszek... <3 
Już jest tak świątecznie...










***

Oprócz tego miałam okazję wziąć udział w festiwalu "Winter is my love". 
Świetne filmy, atmosfera, ludzie, no i afterparty !
Wrzucam parę zdjęć.










Dziękuję za mega zabawę ! 




A teraz coś dla łakomczuchów na diecie ! 



Ciasto marchewkowe 

Składniki:

2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki oleju





Miseczka bakalii 
(możecie użyć wszystkiego, rodzynek, orzechów, suszonej żurawiny...)
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu



No i oczywiście...
2  szklanki startej marchewki




Zaczynamy:

Do miski przesiewam suche składniki: 
 mąkę, sodę, proszek oraz cynamon



W osobnej misce miksuję białka z odrobiną soli. 
Gdy piana zgęstnieje powoli dodaję cukier, a następnie żółtka.


Następnie do powstałej masy zaczynam dodawać olej i suche składniki. 
Pamiętajcie, że należy robić to stopniowo, tak żeby masa nie opadła.



Do takiej masy dodajemy pokrojone bakalie i
startą marchew. Delikatnie mieszamy.





Gotową masę przekładam do formy. W zależności od wielkości...
 mi jeszcze wystarczyło na zrobienie paru muffinek ! 




Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 40 minut ;)




***

Po upieczeniu opruszam ciasto cukrem pudrem. 










SMACZNEGO !!!











5 komentarzy:

  1. UWIELBIAAAAM! Więcej takich słodzkości! <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  2. W jakim sensie te wszystkie przepisy sa dietetyczne skoro dodajesz do wypieków: cukier, make i o zgrozo olej ? A w tym wypadku posypujesz dodatkowo ciasto cukrem pudrem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marchew, która jest tutaj główną bohaterką nie tylko leczy ale też upiększa przede wszystkim naszą skórę. Jest bogata w karoten, ale też mnóstwo witaminek jak B1, B2, C i E. Poza tym dostarcza miedzi, żelaza, magnezu oraz manganu. Korzystnie wpływa na wzrok i układ odpornościowy. Obok tych wsyztskich cudownych właściwości jest mało kaloryczna. A podczas diety nie możemy odpuszczać sobie tłuszczy...trzeba je ograniczać :) Fakt ta wersja zawiera dużo cukru, ale to dlatego, ze moja rodzinka nie jest na diecie i bardzo go potrzebuje ( dlatego cukier możecie redukować, używać miodu w zamian itp... :D Mimo wszystko ja pozwoliłam sobie na spory kawałek, który bardzo mnie nasycił i nie czułam się grzesząc jedząc go ! POLECAM BO TEN PRZEPIS JEST NAPRAWDE NAJCUDOWNIEJSZY !

      Usuń
  3. Sympatyczna ta kuchareczka i ciasto jest na pewno smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. mozna wiedziec ile ci wyszło za składniki ? czy juz nie pamietasz :(

    OdpowiedzUsuń