środa, 27 sierpnia 2014

Fit owsiane mufinny

Piekąc nasze domowe wypieki w domu najczęściej używamy mąki białej, tej z niskiego wymiału, która pozbawiona jest wartościowych składników. Przez co gdy potem jemy to co upiekliśmy za chwilę sięgamy po kolejną i po kolejną dokładkę. Jest to spowodowane zawartością błonnika, który w białym pieczywie pawie się nie znajduje. Śladowe ilości tego składnika sprawiają, że pieczywo z białej mąki tak na prawdę w ogóle nas nie syci. Co więcej biała mąką zawiera większe ilości skrobi, która nas tuczy.  Mąka razowa jest po prostu pełna wartości, a jedząc chyba o to nam chodzi. Musimy zaspokoić potrzeby naszego organizmu a przy tym czuć się syci i pełni energii.
Dzisiaj mam dla Was muffinki właśnie z takiej mąki, z bardzo małą ilością tłuszczu i cukru. Po upieczeniu i przeliczeniu kalorii, wyliczyłam, że jedna muffinka o tylko 140 kal, gdzie te zwyczajne muffinki z białej mąki, cukru i czekolady  to około 250/300 kalorii. A najgorsze jest to, ze nie kończy się nigdy na jednej muffince... Puste kalorie.

niedziela, 24 sierpnia 2014

środa, 20 sierpnia 2014

Spaghetti Bolognese

Niektóre osoby przechodząc na dietę popełniają ogromny błąd,bo odmawiają sobie wszystkiego oprócz tzw. trawy. Przez co zapominają, że nasz organizm aby przetrwać wymaga od nas dostarczania mu pewnych składników odżywczych. Jedząc sałatę zaopatrzamy go w takie związki jak  w witaminy A,B,D czy E, w małej ilości witaminę C, żelazo, wapno, magnez, nasza ukochana trawa zawiera też małe ilości błonnika. 
Teraz pada pytanie czy to wystarczy ? 
Z pewnością NIE. 

sobota, 16 sierpnia 2014

Truskawkowo jeżynowy smoothie z sojowym mlekiem

Gdyby tylko w Polsce mielibyśmy na porządku dziennym dostępne takie produkty jak tu ... 



<3 Byłabym bym w niebie. 
Uzależniłam się od mleka kokosowego i mleka migdałowego,
 albo nawet ich połączenia. Są bardzo smaczne, 
mają aż 4 razy mniej kalorii od  2% mleka, 50 % więcej wapnia 
i są delikatne w smaku. Możemy po prostu wymienić 
nasze krowie mleko na mleko kokosowe, migdałowe czy sojowe! 
Ja jem z nim płatki, dodaje do kawy i uwielbiam ich smak w koktajlach owocowych!